Wieczór z Pilsner Urquell

Pilsner Urquell (czes. Plzeňský prazdroj, plzeň) – jasne piwo produkowane w Pilznie w Czechach. „Prazdroj” oznacza pierwsze źródło, praźródło (piwa dolnej fermentacji). Pierwsze masowo produkowane piwo tzw. dolnej fermentacji (fermentowane w niskich temperaturach) na świecie, w miejskim browarze w Pilznie założonym w 1842 r. Produkcja piwa nadzorowana była przez bawarskiego piwowara Josefa Grolla, który poprowadził browar w Pilznie. To od nazwy miejscowości, której miejski browar rozpropagował produkcję klarownego piwa metodą dolnej fermentacji, (pilsner) wzięły początek wszystkie piwa typu pils, a sam Pilsner jest do dziś przez wielu uznawany za wzorzec jasnego piwa. Zawiera 4,4% alk.

W latach 2002−2011, ze względów ekonomicznych oraz produkcyjnych, dostępny na polskim rynku Pilsner Urquell był warzony i rozlewany na licencji przez Tyskie Browary Książęce (Kompania Piwowarska). Od kwietnia 2011, wraz z ukończeniem rozbudowy macierzystego browaru, piwo ponownie jest importowane bezpośrednio z Pilzna.